Üniversiteliyim!

Üniversiteyi kazandın. Tebrikler!

Seni bugün heyecanlandıran ve yeni bir başlangıca götüren çok zorlu bir dönem geçirdin. Gayretlerin ve emeklerin seni üniversite kapısına getirdi. Peki, şimdi ne olacak?

Üniversite yaşamı sana kendini aşman için pek çok fırsat sunacak. Bazı fırsatlar senin için kolay ve rahat, bazıları ise zorlayıcı olabilir. Fırsatların kimisi belirginken, kimisi kolay fark edilmeyebilir. Hepimiz önümüze çıkan fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmak isteriz. Bunun için de en önemli beceri “farkında olmak”tır. Kendinin ve üniversitenin olanaklarının ne kadar farkındaysan, üniversite deneyimini o kadar verimli bir şekilde geçirir ve mutlu, dopdolu bir üniversite hayatı yaşarsın.

En son yeni bir ortama girdiğindeki duygularını hatırlıyor musun? Yeni bir ortama girmek insana hem heyecan, hem de endişe yaşatabilir. Üniversite hayatının bugüne kadarki hayatından farklı oluşu, tanışacağın yeni insanlar, kullanacağın yeni yöntemler ve farklı perspektifler, mutlaka yeni alışkanlıklar geliştirmeni gerektirecektir. Bunun farkında olmak ve yeni alışkanlıklar geliştirme yollarını düşünmek, bu süreci daha az stresli ve daha verimli yaşamanı sağlar. Dolayısıyla sana ilk önerimiz farkında olman...

Çoğumuz başkalarından üniversitenin ne kadar farklı bir ortam olduğuna dair farklı farklı hikayeler dinledik, çünkü her insanın verdiği kararlar ve seçtiği yollar farklı olduğu için üniversite deneyimi de kendine özgüdür. Senin üniversite hayatın da kendi vereceğin kararlarla ve tercihlerinle şekillenecek. Üniversite öğrencisi olarak önündeki kolaylıkları ya da zorlukları, riskleri ya da fırsatları ne kadar iyi ve kapsamlı bir şekilde öngörürsen o kadar kolay hazırlık yapar ve karşına çıkacak problemleri o denli rahat çözersin. İçinde bulunduğun durumu ne kadar sakin fark edip yönetebilirsen, yaşadığın deneyimden o kadar gelişmiş bir şekilde çıkabilirsin. Ancak endişelenirsen, tedirgin olursan, paniklersen, önündeki fırsatları ya da riskleri net bir şekilde göremeyebilirsin. O yüzden sana ikinci önerimiz sakin olman…

Üniversite yaşamın boyunca, karar vermeni gerektirecek pek çok durumla karşılaşacaksın. Bu karar süreçlerinde yeniliklere açık olmak seni geliştirip güçlendirecektir. . Çünkü her durumu farklı şekillerde yaşaman ve bazı durumlar için yeni pratikler edinmen seni geliştirip güçlendirecektir. Sana üçüncü önerimiz de yeniliklere açık olman…

Yöntemimiz

Üniversiteye dair fikirlerini, planlarını, beklentilerini ve deneyimlerini toplu ve sistematik bir şekilde görmenin yararlı olacağını düşündük. Bu süreçte sana yardımcı olması ümidiyle bu dosyayı senin için hazırladık. Bu dosyayı oluşturan bizler de senin gibi bir üniversite hazırlık sürecinden ve üniversite yaşam deneyiminden geçtik.

Fikirlerimizi netleştirmede ve farkındalık kazanmada en etkili yöntemlerden biri yazmaktır. O nedenle seni üniversite yaşamına ilişkin düşüncelerini ve duygularını yazıya dökmeye davet ediyoruz. Yazacakların sadece kendin için kağıda dökülmüş bir metin olacak. Başkasıyla paylaşmak ya da paylaşmamak senin kararın. Cevaplarını istersen paragraflar şeklinde yazabilirsin, istersen madde madde sıralayabilirsin ya da istediğin başka bir formatta yazabilirsin. Önemli olan kendini rahat hissetmen ve kendin ve üniversiten hakkında düşünmen.

Üniversiteye başlamadan aşağıdaki konular üzerine düşünür ve yazarsan,
1. Kendin hakkında daha net bir fikir sahibi olabilirsin.
2. Daha sonra bu metne tekrar dönüp baktığında ne kadar ilerlediğini görebilirsin. Ayrıca hangi konularda değişiklik yapmaya ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsin.
3. Güçlükleri ve kolaylıkları daha net bir şekilde fark edebilir ve buna göre hareket edebilirsin.
4. Olası sorunlara daha kolay çözüm üretebilirsin.
Bu nedenle, sorulara detaylı cevaplar yazman ve kendine karşı dürüst olman çok önemli.

A. Üniversiteye başlamadan

1) Nasıl hissediyorum:
•Yeni bir ortama girmek hakkında neler hissediyorum/düşünüyorum?
•Üniversiteli olmak konusunda nasıl hissediyorum, kendimle ilgili ne düşünüyorum?
•Tercih formuna bu üniversiteyi de yazarken, neler düşünmüştüm? Neden bu üniversiteyi seçtim? Benim için bu okul ne ifade ediyor?
•Kazandığım bölümü neden seçtim? Bu bölüm benim için ne ifade ediyor?

2) Ne kadar hazır hissediyorum:
•genel olarak güçlü yönlerim:
•genel olarak zayıf yönlerim:
•üniversitede ihtiyaç duyacağım güçlü yönlerim: bu yeni süreçte alışkanlıklar kazanma ve yeni yaşam pratikleri edinme konusunda bana yardımcı olacak özelliklerim neler olabilir?
•üniversitede geliştirmeye ihtiyaç duyacağım zayıf yönlerim: bu yeni süreçte alışkanlıklar kazanma ve yeni yaşam pratikleri edinme konusunda bana zorluk yaşatacak özelliklerim neler olabilir?

3) Neden üniversite?
•Neden üniversiteye gitmek istiyorum?
•Üniversitede neler yapmak istiyorum?
•Üniversitede geliştirmek istediğim yönlerimi nasıl geliştirebileceğime dair düşünce ve planlarım:
•Üniversite veya bölümle ilgili endişelerim neler?
•Üniversite veya bölümle ilgili endişelerimi aşmak için aklıma gelen olası çözümler:

B. Üniversiteye girdikten sonra, aşağıdaki soruları tüm üniversite hayatın boyunca karşılaşacağın olay ve durumlar için kullanıp değerlendirebilirsin:

Zorlandığın bir durum olduğunda, şu soruların cevaplarını araştırmak faydalı olabilir:
1. Tam olarak ne oldu? Neler yaşadın? Bu durumdaki en çarpıcı olay neydi?
2. Bu durum/ olay olduğunda nasıl hissettin? Nerede güçlü/ güçsüz olduğunu düşünüyorsun?
3. Bu durumda karşılanmayan ihtiyaçların neydi?
4. Bir daha benzer bir olay olsa, neyi farklı yaparsın? Süreci daha iyi yönetebilmek için neler yaparsın?

Not: yazdıklarını ister sen kendin gözden geçirebilirsin, istersen de güvendiğin birisiyle beraber değerlendirebilirsin.
İyi keşifler ve Başarılar!

kategori: